Duo Sentire

Samspel, temperament och spelglädje!

Ulrika Hebbe, piano, är tillsammans med Lars-Inge Bjärlestam, cello, sedan flera år tillbaka en etablerad duo inte bara i vårt eget land, utan även internationellt. Detta tack vare ett flitigt turnerande i länder som: Italien, England, Spanien, Portugal, Mexiko, Kuba, Filippinerna och USA. De har dessutom utvalts att representera Sverige vid internationella festivaler i bl.a. Italien, Spanien, Korea, Mexiko och Filippinerna.

De är båda utomordentligt skickliga musiker med solistiska uppdrag i en rad olika sammanhang, men samtidigt är de en duo, vars samspel, temperament och spelglädje är av det sällsamt lyckosamma slaget.

De fann sina musikaliska uttryck och varandra på Sveriges Radios Musikskola i Edsberg. När dessa två musikaliska krafter hade träffats så började de musikaliska idéerna att utvecklas, vilket har gjort att de tagit sig runt världen med sin musik. Trots sina världsomfattande turnéer har de alltid haft livet på landet i Värmland som bas.

Duo Sentire går att utöka till Trio Sentire, då med violinisten Nils-Erik Sparf. Läs mer här!

Duo Sentire gör allt ifrån konserter, företagsspelningar, föreläsningar och musikproduktioner för barn/ungdomar.

Det som kännetecknar duon är deras intresse och nyfikenhet inför andra musikgenrer. Duo Sentire vill gärna sudda ut gränser med sin musik och blandar frisk i olika konstellationer. De menar att en stor del av budskapet i deras musik ligger förborgad i namnet: Sentire – att lyssna, att känna. Det är vad det handlar om. Att ge sig tid att lyssna, att öppna sina sinnen.

Duo Sentire har ett brinnande engagemang för barns självklara rätt till kultur i skolan. Intrycken vi får i unga år präglar deras uppfattning av musik under resten av livet. Flera större kulturprojekt har genomförts i Klässbols låg- och mellanstadieskola (1997-2005). Det var deras brinnande intresse för musik och det faktum att de är professionellt utövande musiker som blev drivkraften som fick dem att starta Friskolan Klässbols högstadium år 2004. Deras starka övertygelse tillsammans med åtskilligt forskningsmaterial som påvisar att musik, drama, dans och bild utgör en påtaglig fördel i barnens fortsatta utveckling, är ett annat starkt vägande skäl. Tillsammans har de skapat, inspirerat och format projekt, turnéer samt skolkonserter såväl i Sverige som internationellt såsom t.ex. i Mexiko, Italien, Kuba, Filippinerna. Senast satte de upp den omåttligt populära musikalen Cats med över 120 elever från Friskolan Estetiska skolan och 1500 personer i publiken. Vill du läsa mer om Cats och om Friskolan Estetiska skolan klicka här!

duo
sentire duo sentire

Lyssningsexempel

Czardas - V.Monti
Meditation - J.Massenet
Satjidao - S.Tsinsadze
Så skimrande var aldrig havet - E.Taube

Ulrika Hebbe

Ulrika Hebbe är en pianist på hög musikalisk nivå. Hon har studerat i fyra år på Edsbergs Musikinstitut (Sveriges Radios Musikskola) och fick diplomexamen år 1979. Efter sina studier på Edsberg följde två år av internationella utlandsstudier på högsta nivå för professorn Sequeira Costa vid University of Kansas, USA.

Ulrika Hebbe har turnerat i ett 20-tal länder, utvald av bl.a. Svenska Institutet som Sveriges representant vid betydande internationella festivaler.

Från år 1987 delar Ulrika sin tid som konsertpianist, projektledare samt efterfrågad pianopedagog. Ulrika började spela piano redan vid tre års ålder för sin mormor som var hobbypianist. Ulrikas mormor älskade att spela piano på sin flygel, så det var naturligt för hennes barnbarn att sitta bredvid och sjunga och spela. Mormor upptäckte tidigt hennes begåvning och Ulrika började snart resa till Göteborg för regelbundna lektioner för framstående lärare.

Trots många förfrågningar om fasta anställningar har Ulrika alltid känt behovet av att vara fri. Hon ser friheten som det viktigaste målet med att kunna utvecklas som konstnär, vara kreativ och skapa fritt. Detta har gjort att Ulrika alltid har jobbat som frilansmusiker, vilket har gett henne en stor variation och själslig rikedom. För Ulrika är det viktigaste med musiken att kunna sprida glädje. Hon har en stark inre drivkraft att ständigt utvecklas vid sitt instrument och har alltid lagt ribban högt. The sky is the limit för Ulrika Hebbe!

Lyssningsexempel

Fantaisie-Impromptu - F.Chopin
Flight of the bumble bee - R.Korsakov
Le Rossignol - F.Lizt
Revolutionsetüden nr12 - F.Chopin | Liveinspelning från konsert Ingesund 2009
ulrika
Lars-Inge

Lars-Inge Bjärlestam

Lars-Inge Bjärlestam är cellist på hög nivå och är även en högst efterfrågad pedagog.

Hans instrumentala begåvning upptäcktes tidigt av hans lärare i blockflöjt som även var cellopedagog. Efter att hon uppmanat honom att börja spela cello vid åtta års ålder har han aldrig slutat. Lars-Inges stora passion för musik skänker honom stor glädje i mötet med fantastiska medmusikanter, när han spelar kammarmusik, undervisar sina elever eller när han spelar i en symfoniorkester på 110 medlemmar som plötsligt ”lyfter till oanade höjder”!

Lars-Inge har studerat i fem år vid Edsbergs Musikinstitut (Sveriges Radios Musikskola) och fick diplomexamen år 1978. Efter sina år på Edsberg studerade Lars-Inge två år i London samt för celloprofessorn vid Yale University (USA) Aldo Parisot. År 1984 anställdes han vid Musikhögskolan Ingesund och år 2002 blev han befordrad till lektor. Förutom på Ingesund har Lars-Inge varit verksam som cellopedagog vid Göteborgs Musikhögskola/Universitet i sju år, han har gett flertalet master-classes i Norden och Baltikum samt tar regelbundet emot Erasmus-studenter från delar av Europa.

Lars-Inge arbetar regelbundet som jurymedlem i samband med provspelningar vid Kungliga Musikaliska Akademien och engageras kontinuerligt som stämledare vid de mest framgångsrika symfoniorkestrarna i Sverige och Norge. T.ex. Oslos Filharmoniska Orkester, Göteborgs Symfoniker, Norska Kammarorkestern samt Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm. Med dessa orkestrar har han medverkat vid utlandsturnéer på scener som Carnegie Hall, New York (4 tillfällen), Orchestra Hall, Chicago, Boston Symfoni Hall, Kennedy Center, Washington, Festspielhaus Salzburg, Chatelet Paris, Concertgebouw Amsterdam, Milano, Rom, Lissabon m.fl.

Lyssningsexempel

Ouvertyr - W.Tell | Jussi Björling galan. Liveinspelning från rikssalen, Stockholmsslott 2010
Suite for String Orchestra Adagio - L.Janacek